Čo robíte pre svoje oči ??

7. srpna 2009 v 22:38 | Lili
Zdá sa vám, že niekedy horšie vidíte? Alebo že v niektoré dni vidíte menej ostro, ako v tie ostatné? Nemusíte hneď panikáriť, že sa vám zhoršuje zrak. Občas totižto, keď je oko unavené, nedokáže pracovať na plný výkon. Správnou starostlivosťou a výživou takéto problémy môžete zmierniť, alebo ich aj úplne odstrániť.
Ľudské oko je zložené z mnohých častí, ktoré spoločne pracujú. Vizuálne podnety, ktoré sa nám do oka dostávajú, sa cez elektrické impulzy dostávajú do mozgu, kde ich následne spracuje do obrazu, ktorý vidíme. Ak sa ohnisko v oku posunie, dopredu, či dozadu, obraz, ktorý vidíme, nie je ostrý.
Ako sa tomu vyhnúť?
Aby ste zabránili zhoršovaniu zraku, primárne by ste si zrak mali chrániť v priebehu celého dňa. Dostatočne oddychovať a ak nemusíte, zbytočne nenamáhať oči, chrániť ich pred UV žiarením A aj B, smogom a tiež znečistením. Niektoré výskumy dokonca hovoria o tom, že ak sa chcete vyhnúť zákerným očným chorobám, nemali by ste vôbec fajčiť.
Vďaka strave k lepšiemu zraku

Vhodná strava vám takisto môže pomôcť ochrániť svoje oči, aby sa vám nezačal kaziť zrak alebo aby ste predišli rôznym očným chorobám. Pravdepodobne každý vie, že ak si chcete zlepšiť videnie, mali by ste jesť mrkvu v surovom stave alebo z nej aspoň piť šťavu. Nie každý však vie, že aj veľa iných látok podporuje dobrú funkciu oka. Aké potraviny teda zaradiť do svojho jedálnička častejšie?
Jedzte dostatočné množstvo beta-karoténu, vitamínu A a E. Vitamín A zlepšuje nočné videnie a obsahujú ho potraviny ako mrkva, špenát, brokolica, vajcia, syr, ale aj maslo. Zhromažďuje sa v pečeni, odkiaľ ho zinok dokáže rýchlejšie uvoľniť. Vitamín E zase udržuje cievy v oku v dobrom stave.
V ovocí ako citróny, grapefruity, slivky, marhule, višne, alebo čierne ríbezle a sa nachádzajú vitamín C a prírodné flavonoidy, ktoré sú prospešné nielen pre oko, ale aj pre celkovú telesnú pohodu.
Užitočné vitamíny
Vyhýbať by ste sa nemali ani vaječnému žĺtku, často neobľúbenému špenátu (ktorý tiež obsahuje už spomínaný vitamín A), zelenine, či zimnej kapuste, pretože obsahujú látku s názvom luteín, ktorá je výborným antioxidantom a ktorá spomaľuje vznik šedého zákalu a degeneratívnych zmien sietnice.
B komplex (tiamín, riboflavín, niacín, pyridoxín, kobalamín), ktorý sa nachádza napríklad v cestovinách, chlebe, mlieku, niektorej zelenine, hubách, orechoch, pečeni, ale aj v mnohých ďalších potravinách, je dobrý pre ľudí, ktorí sú senzitívni na svetlo.
Ak sa vám oči podlievajú krvou, zabrániť tomu môžete príjmom magnézia. Ochranné pigmenty v oku zabezpečuje vitamín D, ktorý sa nachádza v rybách a rybích olejoch. Cesnak zabezpečí v oku chemickú rovnováhu.
Autor: Elisa
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Bola si tu ?

PLS Klik

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama